maandag 5 oktober 2015

Dit keer leg ik een kritisch oog op de regel van 3. Het is niets anders dan een prioriteitenlijst in extreme omstandigheden, maar wat klopt er eigenlijk van deze regels? Welke zouden we er nog bij kunnen voegen? Slaat die progressieve curve ergens op ? Goed de kritische noot is neergelegd, let's go started!

Laten we eerst kijken naar de oorspronkelijke regels;

- Je kunt 3 minuten zonder lucht (of zuurstof).
- Je kunt 3 uur zonder (kleding c.q. bescherming tegen de elementen) onderkomen.
- Je kunt 3 dagen zonder water.
- Je kunt 3 weken zonder eten.

De cirkel van prioriteiten

De prioriteiten zijn dus op volgorde: 1. lucht, 2. bescherming, 3. water. 4. eten.


Regel 1 - 3 minuten zonder lucht (of zuurstof).
Waar is dit op gebaseerd ? Het getal drie minuten is voor mij in geen velden of wegen duidelijk. Veel mensen krijgen na één minuut adem inhouden een ademhalingsprikkel door de daling van zuurstof en de procentuele stijging van kooldioxide. Moderne geneeskunde stelt dat pas na 6 minuten zuurstoftekort in het lichaam er complicaties optreden. Echter er is nog steeds volledig herstel mogelijk (reanimatie). Na ongeveer 15 minuten is er slechts gedeeltelijk herstel mogelijk (reanimatie). Echter wat is het moment van zuurstoftekort? Het lichaam is trainbaar en hoe beter de conditie, des te langzamer de hartslag en een grotere hoeveelheid zuurstof in het bloed (rode bloedcellen). Voor iedereen verschillend dus...

Conclusie.
Dit is een vrij onduidelijke regel. Zeker gezien de opgegeven tijd. Alles is afhankelijk van de conditie van de persoon waar dit op van toepassing is. Duidelijk dat dit de eerste regel is, maar er zijn veel variabelen. Zorg voor een goede conditie!


Regel 2 - 3 uur zonder (kleding c.q.) onderkomen.
Goede kleding en afscherming tegen de elementen is essentiëel. Denk aan harde wind, hoge- of lage temperatuur, regen, sneeuw, ijs en zon. Kortom het reguleren van de lichaamstemperatuur. Ook is de moderne mens een 'watje' geworden met zijn comfortabele leefomgeving. Mensen hebben tegenwoordig sneller last van de kou en hitte, door de ideale regeling van airconditioning en verwarming.
Men kan het lichaam echter trainen om extremere omstandigheden te weerstaan, met limieten.

Hieronder tabellen met wind/vochtigheid/temperatuursgegevens:

Temperatuursdaling icm wind

EuroWeather Heat-Stress Index

(Leuk feitje is dat lichaamstemperatuur ook je emoties verraden, emoties geven verschillende temperatuurzones af in je bovenlichaam). De temperatuur wordt gereguleerd door de hersenen, dit deel heet de hypothalamus. Normaliter is de lichaamstemperatuur rond de 37 graden celcius (voor iedereen ietsje afwijkend). Voor het lichaam is er een boven en een ondergrens. De ondergrens is achtentwintig graden celcius (bewusteloosheid/coma), de bovengrens is éénenveertig graden celcius (orgaanschade). Het lichaam probeert onder alle omstandigheden de belangrijke organen te beschermen. Bij koude wordt al het (warme) bloed naar de organen teruggetrokken, wat resulteert in koude handen en voeten, later de armen en benen. Voordat dit gebeurt zal het lichaam eerst de haren te rechten (kippenvel), vervolgens door het rillen van de spieren warmte proberen op te wekken, als laatste verkrampen de spieren. Bij hitte (en bepaalde emoties) worden de zweetklieren geactiveerd om het lichaam te koelen. Met de juiste kleding of onderkomen, kunt u de de grote schommelingen beperken en hiermee energie besparen. Het onderkoelt raken in water of ijs, valt hier niet onder gekgenoeg. Deze valt eerder onder de 3 minuten-lucht regel, omdat de intense koude je letterlijk de adem ontneemt.

Symptomen onderkoeling: bleke huid, rillen, pijnlijke handen en voeten, verwardheid, verminderde spierfunctie (duim-pink test), stijgende bloeddruk, trage hartslag, oppervlakkige ademhaling, slaperigheid, geen pupilreactie, geen reflexen.

Symptomen oververhitting: opzwellende ledematen, overmatig zweten, droge mond, prikkelbaar, hoofdpijn, moeheid of rusteloos, verkrampende spieren, duizeligheid, braken, beven, oppervlakkige ademhaling, grote puppilen.

Conclusie.
In mijn ogen is deze regel de meest variabele. Alles is afhankelijk van de weersomstandigheden en de soort bescherming die je gebruikt. Hoe dan ook is het weer een belangrijk onderdeel. Bekijk voor u de tocht onderneemt even de lokale weersvoorspelling en neem gepaste kleding mee, vergeet de nek en het hoofd niet, neem kledingkeuze serieus. Toch staat deze regel wel op de juiste plaats in het rijtje.




Regel 3 - 3 dagen zonder water.
Water is belangrijk voor een aantal lichaamsfuncties. Een volwassen mens bestaat voor vijfenzestig procent uit water, een baby zelfs voor tweeënzeventig procent. Een mens heeft psychisch een gevoel van welbehagen bij het zien van water. Bij vierentwintig uur geen inname, zult u al de eerste verschijnselen voelen. Water helpt namelijk als smeerolie ons lichaam functioneren. Een verminderd 'waterpeil' zal dus tal van lichaamsfuncties doen vertragen of zelfs stoppen. Na drie dagen zakkend waterpeil, heeft het lichaam dus een behoorlijk probleem. Water helpt bij opname van voedsel, de spierfunctie, behouden van lichaamstemperatuur, afvoer van afvalstoffen. Zowel in hitte als koude dient men voldoende te drinken, twee liter water bij een actieve inzet is aan de krappe kant. In de woestijn is acht liter per dag bij een rustige inzet een normale hoeveelheid. Ook bij droge koude (sneeuw en ijs) dient men veel meer dan de aanbevolen twee liter water te drinken. Een goede graadmeter is de kleuring van uw urine. Deze dient heel licht geel te zijn.

Neem zo veel als mogelijk veilig drinkwater! Bij diarree probeert het lichaam de ziektemakers eruit te spoelen. Het waterpeil moet dan weer worden aangevuld. Voor medicijnen zijn er voorstanders van immodium (diarre stoppers) of van norit (reinigers), welke u ook kiest u zult het water moeten aanvullen. Indien de diarree aanhoudt is een zakje ORS (combinatie van suikers en zouten) geen overbodige luxe in de EHBO kit. Natuurlijke medicijnen zijn er ook, in mijn EHBO kit zit een zakje kruidnagels. Kruidnagelthee is een zeer goed medicijn.
Diaree mag maximaal 3 dagen aanhouden.

Symptomen uitdroging: snelle pols, naderhand langzame pols, droge mond, moeheid, droge huid, lage spierkracht, hoofdpijn, diepliggende ogen, stemverlies, groeven in de tong, verwardheid.

Uit de huis-apotheek: kruidnagels



Conclusie.
3 dagen zonder water is een juiste regel en staat vast en zeker op de derde plek.
Ook al zult u zich vermoeid voelen binnen één dag zonder water, na 3 dagen worden bepaalde lichaamsfuncties problematisch.



Regel 4 - 3 weken zonder eten.
Hongergevoel is het eerste waar ik aan denk, serieus hongergevoel kan mensen tot wanhoop drijven. De Algonquin-Indianen aten dan onder andere het cambium van de pijnbomen. Ze sneden het buitenste schors weg en trokken de strippen cambium er af. Vervolgens verwerkten ze dit door het te koken, roosteren, bakken of te drogen en vermalen tot een meel. Het is ronduit een smakeloos stukje boom, maar het zorgt voor een vol gevoel en voorkomt erger. (Bakken met wat olie schijnt de lekkerste methode te zijn). Waarom 21 dagen ?  Je lichaam vereist binnen een maand aanvulling van belangrijke voedingsstoffen; eiwitten, vetten en koolhydraten houden het lichaam draaiend, daarnaast zijn mineralen en vitaminen een onmisbare zaak. Een tekort aan deze mineralen en vitamines leidt tot gebrekkige chemische processen in je lichaam, dus je wordt ziek. Mineralen kun je ongeveer een maand lang niet eten, hierna ontstaat er een serieus tekort. Vitaminen zijn een stuk minder essentiëel, maar uiteindelijk zul je ook daar last van krijgen. Infecties zullen opkomen en niet meer genezen.

Een goede indicator is uw bloed, deze is voorzien van een glycogeen voorraad (vooral nodig voor de hersenen). Deze voorraad is echter één dag en ook afhankelijk van de geleverde inspanning. Om de voorraad op peil te houden is er vet nodig. Afhankelijk van je vetvoorraad (lees lichaamsvet) maakt je lever van de vetten glycerol (en dus onder andere glycogeen) en vetzuren. Het lichaamsvet wordt dan 'verbrand' zoals we dat zo mooi noemen. Als er geen vet meer is, dan kan even duren ;-) dan rest er voor het lichaam niets anders dan de afbraak van eiwitten. Eiwitten worden dan omgezet tot glucose. De spieren (opgebouwd uit veel eitwitten) worden hierdoor 'opgegeten'. Gemiddeld gebeurt dit acht tot twaalf dagen na het opraken van het lichaamsvet.

De maag en darmen zullen door gebrek aan stimulatie langzaam aan in een ruststand terechtkomen. Bij hongerstakers zie je dit terug, die kunnen na weken niet eten, niet ineens een bord eten naar binnen werken. Ze zullen simpelweg alles weer uitbraken. Dit moet dan geleidelijk weer worden opgebouwd. Na twee maanden zonder voedsel is er een oplopende kans op orgaanfalen. De darmen en lever zullen als eerste uitvallen, hierna volgt al snel de nieren. Als laatste je zenuwstelsel en het hart. (Hartstilstand).

Symptomen:  vermoeidheid, duizeligheid, slecht concentratievermogen, infecties, depressie, kortademigheid, afnemend gezichtsvermogen.


Extra info.
De lever heeft nog een truukje, via ketonen kunnen de hersenen actief blijven. Ketonen kunnen rechtstreeks worden opgenomen door de hersenen. Deze extra bron van energie zorgt ervoor dat hersenen minder afhankelijk worden van glucose. Hierdoor wordt de afbraak van spierweefsel verminderd en blijven je hersenen actief.

Conclusie.
De 3 weken, oftewel 21 dagen kun je als een goed beginpunt zien. Afbraak van de lichaamsfuncties treden langzaam in gang. Hierna zal lichaam en geest steeds minder goed presteren. 




Aanvullingen.

Ik stel voor deze regels uit te breiden met de regel ;

Regel 5 - 3 maanden zonder menselijk contact.

Na drie maanden zonder sociaal contact zul je afstompen in gevoelens en sociaal intermenselijke acties. Introvertie zal toenemen. Mogelijk is dit blijvend voor de lange termijn en leiden tot een schizoïde persoonlijkheidsstoornis.


De foute grap.



Nog een leuke die er altijd in hakt is;  Je kunt als vrouw maximaal 3 uur zonder pinpas/creditcard/smartphone. Deze is niet van mij ;-)  maar vanuit de wandelgangen...echt waar !


Eindwoord.
Deze blog geeft hopelijk voor de donkere winterdagen stof tot nadenken. Natuulijk zijn de regels eerder een prioriteitenlijst dan opéénvolgende feiten.

Getekend,

The Trailtraveller........


Bronvermelding: Wikipedia, EHBO handboek, EuroWeather.

0 reacties:

Een reactie posten

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!