dinsdag 13 september 2016

Als je mensen wat over paddenstoelen vertelt, kijken ze me soms een beetje melig aan. Ach, wat maakt het ook uit. Veel paddenstoelen ruiken nu eenmaal zo.

Paddenstoelen zijn magische organismen, het fruit van draden, die versmolten zijn na een lange of soms heel korte vlucht door de lucht. De perfecte plek die telkens wordt uitgekozen om na een samenkomst van sporen, het geheel met vruchten te vieren.Het geeft iedere keer toch weer die verwondering, ook bewondering en niet te vergeten een verfijnde smaaksensatie.

Een aantal paddenstoelen kun je eten en geven een extra dimensie aan je gerecht. Nu wil ik het niet eens hebben over, pas op - kijk uit, je valt om na het 20 seconden uitvoeren van het paddenstoelenstaren. Meestal van verbazing, hoe zoiets groeit in de natuur, maar ook uw champignon uit een bakje is bijzonder hoor ! Deze liefkozen de paardenmelange om tot volle bloei te komen.

Het zou immers gaan over (eik)haas, de (bos)kip of de reuzen(zwam). Veel beginnende paddenstoelen jagers en zwevende zwammers halen deze regelmatig door elkaar.

Boskip alias zwavelzwam.
Lichtgeel tot bijna baksteen rood  is de zwavelzwam (Laetiporus sulphureus), denk maar aan lucifers.  De zwam is meestal opgebouwd in lagen, waaiervorm met vaak een lichte zonatie en heeft een voorkeur voor eiken. Prachtig van vorm, maar veroorzaakt bruinrot. Hij komt regelmatig ook voor op ander loofhout. De periode is zomer tot midden herfst. De zwam verkleurt naar wit als de vrucht afsterft. De onderkant is voorzien van poriën, hij ruikt ietswat melig.


De zwavelzwam, deze zat hoog in de boom

De naam boskip is een samensmelting van de groeilocatie en smaak als deze met
wat zout en peper, in reepjes met roomboter wordt bereid. De zwam is lekker indien nog redelijk jong. Het vruchtvlees kan enigszins "zweten" na het plukken.

Eikhaas.
Soms hebben paddenstoelen verrassende verwijzingen in de namen, zo ook de eikhaas (Grifola frondosa). Hij groeit namelijk op eiken die nog goed in het blad zitten, meestal aan de voet. Ook hier een waaiervorm (als bladeren) aan een enkele steel naar een centrale steel, beetje frommelig en vezelig, met een buisvormige onderlaag, meestal wit tot crémewit. De bovenkant is bruingrijs tot donkerbruin. In Azië wordt deze paddenstoel gekweekt als medicijn (Europa, China en o.a. Japan - maitake). Deze paddenstoel is niet algemeen verspreid (dus lekker laten groeien).


Eikhaas foto Wikipedia
Eikhaas moet je jong eten en snel na het plukken verwerken in eventueel een salade. Ik heb deze paddenstoel nog nooit gegeten. De keren dat ik hem tegenkwam waren ze niet "mooi" genoeg voor op de foto.


Reuzenzwam.
De verwisseling eikhaas en reuzenzwam (Meriplus giganticus) is makkelijker te maken vooral in een jong stadium. Maar wie goed kijkt ziet toch wel direct de verschillen. Ten eerste zal een reuzenzwam niet zo snel op een zomer- of wintereik groeien. Wel op beuk, kastanje en de amerikaanse eik. Paddenstoelen zijn toch wel kieskeurig, dus een determinatiekenmerk !

Een reuzenzwam nestelt zich aan het wortelstelsel bij de voet van de boom en veroorzaakt wortelrot (witrot). Eenmaal genesteld is de boom niet meer te redden. Vanaf de zomer tot aan de eerste vorst laat deze padddenstoel zijn vruchten zien.

De reuzenzwam heeft brede waaiers tot een rozet vergroeid en de kleur is beige tot donkerbruin, ook hier wit tot crémekleurige buisjes. De groeirand is soms dooiergelig. Deze zwam is alleen jong eetbaar maar smaakt gewoon niet lekker. Ongenietbaar is dan de goede term.


Reuzenzwam, rozetvormige groei

In dit stukje zijn een aantal determinatiekenmerken en verschillen aangestipt. Hopelijk is dit voldoende om deze drie gelijkende paddenstoelen uit elkaar te houden.

Buiten is het avontuur, dus hup naar buiten.....














 




0 reacties:

Een reactie posten

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!