maandag 12 oktober 2015

Wij kaaskoppen hebben een ongelovelijk voordeel in de outdoor. Vergeet al die kant-en-klare dure zakken maar, met meestal een matige smaak. Harde kaas biedt voordelen op vele punten, we gaan verder met de revolutie der Nederlanden. Kaas is gewoon survivalvoer bij uitstek. Kaas is multi-inzetbaar. Een stukje goud uit de lagelanden. Ode aan zelf de maaltijd koken met kaas. Leest u even mee...


Kaas is behoorlijk voedzaam en ook nog eens lekker, maar staat binnen de outdoorwereld in een verloren hoekje. Bijna niemand die het stukje kaas serieus inpakt in de rugzak.

Kaas (belegen 48+, per 100 gram) bevat o.a.:
  • 382 kilocalorieën.
  • 1600 kiljoule.
  • 40 gram water.
  • 20 gram verzadigd vet.
  • 110 mg cholestorol.
  • Vitamine A, B1, B2, B11, B12, C en D.
  • Natrium.
  • Kalium.
  • Calcium.
  • Forfor.
  • IJzer.
  • Magnesium.

Buiten de voedzame voordelen heeft kaas nog meer voordelen
  • Buiten de koelkast redelijk lang houdbaar (donker, niet in de zon).
  • Zo op te eten.
  • Lekker over diverse (eenvoudige) gerechten.
  • Relatief goedkoop.
  • Per 100 gram behoorlijk wat energie, vitamines en mineralen.

Goed eten is belangrijk, vooral bij de langere afstanden met de (zware) rugzak.
Dat kost veel energie, voedzame gerechten en -smakelijke, zijn dan een must. Want dat veel gebruikte noodle-soepje gaat uiteindelijk vervelen. Kaas speelt dan een welkome rol in het eten, het is zo veelzijdig. Welke gerechten zijn dan mogelijk met kaas ? Zo uit het vuistje, op brood, op bannock, op pitabroodjes, als tosti (eventueel met bieslook, kraailook of daslook), op pizza, macaroni, spaghetti, door wildsalades, op hamburgers, op een stuk spek voor de interne kachel. Op een stuk chorizo of salami, etc. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Voorbeeld recept voor outdoor macaroni uit de billycan:
  • 1 paprika (rood, geel of groen) in blokjes.
  • 1 ui in blokjes.
  • 150 gram voorgebraden gehakt.
  • Beetje peper en snuf zout.
  • 1 zakje Stroganoff-saus.
  • 250 gram macaroni (snelkokend) 4-5 min. klaar.
  • Scheutje olie (olijf olie) om te bakken.
  • 2 handjes kaasblokjes

Bak de gesneden uien, voorgegaard gehakt en de blokjes paprika in een pannetje met wat olie al roerend gaar. (15 minuten ongeveer). Zet dit hierna even apart, laat de smaken even mengen. Breng de macaroni aan de kook in iets ruim water (moet 3-4 cm diep onder water staan), kook deze gaar met de deksel op de billycan. Gooi het kookvocht niet weg, dit gebruiken we voor de saus. Strooi de stroganoffsaus bij de macaroni en roer dit goed door de macaroni, gooi hierna de kaasblokjes en het gehakt/uien/paprika mengsel erbij in de billycan. Peper en zout naar smaak. Flink roeren tot dat alles goed vermengd is.

Wilt u liever spaghetti ? Breek dan thuis de spaghetti in stukken van 3-4 cm groot. Met grote pitabroodjes kunt u makkelijk een pizza maken in de outdoor.

Voorbeeld recept voor outdoor pizza:
  • Groot pitabroodje of naanbrood.
  • 1 blikje tomatensaus (of puree).
  • 1 theelepel suiker om de evt. zure saus te compenseren.
  • paar plakken chorizo
  • handje vool kaasblokjes
  • 1 halve theelepel italiaanse kruiden.
Pak een pan (met deksel) en laat deze ietswat warm worden op matige kooltjes. Open het blikje tomatensaus en gooi hier de suiker in, indien de smaak ietswat zurig is. Snij een paar plakken chorizo van de worst. Smeer de saus op het pitabroodje, strooi de italiaanse kruiden op de saus. Beleg de pita met de chorizo en de kaasblokjes. Leg deze in de pan. Gebruik eventueel wat olie (olijf) in de pan. Langzaam bakken totdat de kaas gesmolten is. Verwijder eventueel wat kooltjes om het gaarproces af te stemmen, zodat het broodje niet (teveel) aanbrandt.


Smullen maar....

0 reacties:

Een reactie posten

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!