zondag 15 november 2015

Koning winter sluipt langzaam naar binnen en laat ons bezinnen. Tijd om onze trips te evalueren. Natuurlijk heeft u in een soort dagboek alle do's en don'ts bijgehouden. Wat kunt u de volgende keer thuis laten, of wat u juist gemist heeft en nog interessanter hoe u dit gemis heeft opgelost?

Bushcraft is een proces waarbij het bovenkamertje zijn taak heeft, praktisch inzicht is een pré bij het aktief buitenverblijven met beperkte uitrusting. Wintertijd is voor mij ook de tijd om meditatief onderhoud te plegen. Zeg maar gerust de bushcraft APK.

Misschien wel een mooie tijd om Sinterklaas en de Kerstman een knipoog te geven en vast het lijstje op te maken....

  • Bekijk je mes nog even, misschien nog een schoonmaak, slijp- en polijstbeurt. Een dunne coating olie geven voor het wegleggen.
  • Schedes, riemen en lederen tasjes schoonpoetsen en even behandelen met een doek met ledervet of snowseal.
  • De bijl eigenlijk hetzelfde, de steel wellicht nog een keer in de olie zetten.
  • De multitool een poetsbeurt en de bewegende delen in de Ballistol.
  • De tarp of tent uithangen en goed schoonmaken, controleren  op gaatjes, losse lussen en lekken.
  • Hangmat controleren en schoonmaken, het ophangsysteem niet te vergeten.
  • De rugzak, schoonmaken, de lussen, draagsysteem, clips en ritsen controleren, invetten en herstellen.
  • Kookpotten, billycan en mokken, bestek controleren.
  • Waterfles schoonmaken en vullen met water, met een paar druppels bleek, paar uur laten staan. Hierna water weggooien en droog wegzetten.
  • EHBO kit controleren, eventueel vervangen en aanvullen.
  • Toilettas schoonmaken, eventueel aanvullen of wijzigen.
  • Reparatieset controleren, eventueel wijzigen en aanvullen.
  • Waterfilter en slangen eens goed reinigen en goed drogen.
  • Slaapzak goed reinigen, de rits invetten, naden controleren.
  • Bivakzak (goretex of bilaminaat) afborstelen en in de wasmachine (40 graden). Gaten dichten met fietsbandenlijm.
  • Hoofd(zak)lamp controleren, o-ringen, evt. lampje, hoofdband en nieuwe batterij.
  • Schoenen schoonborstelen, wellicht nieuwe veters (parakoord?), zolen controleren en bij lederen schoenen invetten of snowseal.
Ga zo maar even door.

Zorg voor een goede naald en sterk draad, zeker bij reparatie van de rugzak. Barboursgaren (polyester versie) is een draad wat erg sterk is, in verschillende diktes en wordt veel gebruikt in leerbewerking. 0,6 mm is ideaal voor dit soort reparaties (ook in de noodreparatieset). Een alternatief is Tijgergaren (tijgerlogo), echter dit is niet makkelijk verkrijgbaar. Vergeet ijzergaren, dit is wel sterk, maar geeft vlekken als het lang nat blijft. De ritsen invetten met de stomp van een kaars, waardoor deze weer lekker soepel open- en dicht gaat.

Barboursdraad verkrijgbaar in vele kleuren


Voor staalwaren zoals mes en bijl kun je een kookolie (olijf- of zonnebloemolie)  gebruiken, echter nog beter is Ballistol (kan ook op de houtdelen). Ook gekookte lijnzaadolie is prima. Gebruik deze met papieren doeken en verbrand deze na gebruik. Voor houtwerk doe ik zelf de olie goed heet maken, zodat deze dieper in het hout trekt. Warme olie werkt niet zo heel goed op metaal aangezien dit dan kleverig wordt. Natuurlijk eerst goed schoonmaken voordat de olie er op gaat. Twee tot drie keer per jaar is voldoende.

Ballistol is uitstekend voor mes, zaag en bijl


Waterflessen of je waterzak vullen met handwarm water, acht druppels huishoudbleek erin. Na 4 uur leegmaken en naspoelen. Vergeet ook de dop en eventuele slangen niet. Mondstuk controleren op scheuren, indien deze lekt dan vervangen (op ebay zijn goede vervangers verkrijgbaar). Goed drogen en weghangen/zetten.

Slaapzakken zijn echte verzamelaars van vocht en lichaamsvuil. Tijdens je tochten is het raadzaam na de nacht deze goed te luchten en uit te slaan. Een binnenzak is een prima manier om de slaapzak van binnen schoon te houden, maar soms wat ongemakkelijk in combinatie met het liggen in een hangmat. De wasmachine brengt hier uitkomst, een donzen slaapzak is iets moeilijker. Hiervoor is speciale shampoo in de handel (o.a. Rapide), bij iedere goede outdoorwinkel verkrijgbaar. Soms helpt het wassen met een tennisbal in de wasmachine om de veren extra 'los te slaan'. Tijdens het drogen regelmatig de veren los slaan, ook al is deze speciaal gewassen. Niet vergeten om de rits in te vetten met wat kaarsvet. Slaapzakken nooit gecomprimeerd opslaan voor langere tijd, altijd uithangen. Compressiezakken nakijken op losse naden en losrakende straps.

Vergeet je outdoorkleding niet te controleren !


Zo even wat tips voor de stormachtige dagen en met onderhoud zijn deze dagen snel gevuld....en onthoudt "zorg goed voor je gereedschap dan zorgt het gereedschap ook goed voor jou".








0 reacties:

Een reactie posten

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!