maandag 2 november 2015

Firesteel, ferroceriumrod, fireflash, mischmetal om maar een paar populaire termen te noemen voor een stuk metaal wat vonken produceert. Als dan de voorbereiding goed is, gaan die vonkjes uw tondel of feathers ontsteken. Dat is toch de bedoeling?Laten we alles even voor het gemak firesteel noemen. Uitgevonden door ene Baron Carl Auer von Welsbach rond 1903, destijds bekend als Auermetall (patent 1906). Inmiddels zijn er vele fabrikanten die dit produceren. Allemaal hebben ze een iets andere samenstelling, waardoor de hardheid, hoeveelheid vonken en de afgegeven temperatuur verschilt. Door deze verschillen werken sommige merken beter dan de andere.

Prijzen.
Op Ebay en Amazon zijn een aantal Chinese producenten in opkomst, sinds begin 2013 groeide het aantal Chinese aanbieders van firesteels explosief. Waar vroeger de B- en C merken deze aanboden op de lokale markt, gaan de Chinese fabrikanten veelal via direct-sale en niet zonder succes. De term "Made in China" heeft een bijsmaak voor veel "serieuze" gebruikers. Toch produceren ze in China ze ook hoogwaardige producten, maar deze hebben dan net zo goed een stevige prijs.

Een firesteel van Light My Fire of  Primus kost twee keer zo veel als een firesteel van o.a. Fostex, Fostex is een typisch B-merk, in de marketing een trendvolger genoemt. Waar zowel goede als minder goede producten in het assortiment zitten. De Action verkocht tijdelijk ook een firesteel. Kunt u stellen dat de prijs ook de kwaliteit aan geeft?

Schrapers.
Buiten de samenstelling van het hoofdonderdeel is er nog een onderdeel wat vaak 'irritatie' op wekt.
De schrapers.... Hoeveel schrapers ik niet vervloekt heb. Gewoonweg omdat de meeste merken hier geen aandacht aan besteden. Kennelijk een sluitpost van het product. Natuurlijk kunt u met een haakse rug van het mes schrapen, maar ik doe dit liever niet. Ook een firesteel-loop aan de schede is voor mij niet zo handig (mag iedereen voor zichzelf weten). Gewoon aan een sterk stuk touw met een mini-karabinertje aan de riemlus en de firesteel als single-item in de broekzak.

Vonken.
Hoe zachter het metaalmengsel is, des te beter is er vonkend materiaal af te schrapen. Tot bepaalde hoogte natuurlijk, te zacht en u verwijdert teveel materiaal zonder ontsteking. De firesteel gaat vervolgens ook nog eens korter mee. Veel fabrikanten hebben een 'geheime' mix. De meest voorkomende metalen die gebruikt worden zijn (percentages bij benadering);

 • IJzer (ferro) 19-21% 
 • Cerium 38% 
 • Lanthanum 22%
 • Neodymium 4%
 • Praseodymium 4%
 • Magnesium 2-4%

Daarnaast wordt de inhoud meestal chemisch behandeld om de kwaliteit  (lees ontsteking) te verbeteren. Het gebruikte cerium heeft een lage ontstekingstemperatuur van ongeveer 160 graden celsius en ontsteekt door middel van frictie. Hierdoor komen de andere metalen via een oxidatieproces in de juiste onstekingstemperatuur waardoor uiteindelijk vonken onstaan. Magnesium is het laatste ingrediënt wat brand, deze pept de temperatuur op tot net boven de 1600 graden celcius.


Dat is ruim voldoende voor hout, wat begint te onsteken op ongeveer 230 graden celcius (gasvorming, eerste fase), de echte verbranding begint vanaf  285 graden (tweede fase) oplopend tot zo'n 600 graden celcius, waarbij veel zuurstof vereist is.

U kunt dus aan de hand van de hoeveelheid magnesium bepalen of een firesteel, goede- en hete vonken produceert. Want hoe langer de vonk heet is, des te meer tijd om de tondel of houtkrullen te ontsteken.  


Hoe dan ook, dit stukje vonkmetaal heeft in zeer korte tijd een vaste plek in de uitrusting gevonden....

Andere middelen.
Uiteraard zijn er nog andere middelen om uw vuur te ontsteken. We zouden ze bijna vergeten. Een vergelijkbaar uitrustingsstuk is de Magnesium-Bar van Doan *, een stuk schraapbaar magenesium met een mini-firesteel op de zijkant. Voor sommigen te prefereren boven de firesteel. Of gewoon een goede aansteker, (storm) lucifers of bent u van de traditionele vuurslag?

Tot slot.
Graag lees ik uw ervaringen met de firesteel. Mijn aanbeveling gaat naar de Light My Fire of de Primus firesteel, neemt niet weg dat er ook andere goede merken verkrijgbaar zijn. Tegenwoordig worden de firesteels ook los verkocht om een handsvat aan te maken en eindigen als waar kunstwerk in de handen van de meester.


* Waarschuwing:  Op Ebay worden momenteel magnesium-bars aangeboden die niet werken (uit China). Deze zijn een stuk goedkoper dan de originele van Doan. Het magnesium onsteekt dan niet.


Bron: Wikipedia, Treibacher Industrie AG.1 opmerking:

 1. Ik heb ooit zo 1 uit de action getest na 3 strikes kwam firesteel uit het handvat geschoten.
  momenteel ben ik er meerdere aan het testen o.a. LMF ,fostex ,bcb en SOG

  BeantwoordenVerwijderen

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!