zondag 25 juni 2017

Iedere kanoïst kent het probleem, zit je lekker te genieten van water, natuur en omgeving...dorst. Waar is die fles nu weer ? Uiteraard buiten bereik naar voren gerold. Schommelen en klotsen om vervolgens bijna gestrekt te gaan, grijpend naar de fles. Evenwicht in de kano is net een circusact.

De de routekaart weer nat (de kaart lamineren is ook een idee) van de tas op de bodem van de kano gevallen. De filmcamera kukkelt van de tas in de plomp. Zo zijn er talloze voorbeelden van onhandigheid met losse zaken, die toch voor handen moeten zijn.

Dan komt u wellicht tot de conclusie dat het tijd is voor een dashboardkastje in de canadese kano. Er was een Italiaans kanomerk die de tussenzit veranderde in een zit-koelbox combinatie. Handig, maar ook hier moet the-man-in-the-middle echt zijn/haar kontje lichten om de deksel open te klappen. De glimlach verschijnt al, bij het idee van stuntelig omslaan. Ik heb een wat meer traditionele inrichting in de canadees, dus gewone zit en het midden toch nog net te ver (langer model).

Wat is nu een flexibele oplossing waarbij ik toch binnen handbereik kleine zaken kan opbergen ? Hmmmm...... even door de voorraad ongebruikte zooi.

Nu ben ik in het bezit van een NVA "breadbag", ook andere Oostbloklanden hadden dit uitrustingsstuk. Een stevige militaire broodtas met lussen, van canvas, niet te groot en lekker oldskool. Kan ik hier iets mee ?


NVA broodtas hangt er mooi bij

Precies lang genoeg zijn de lussen aan de tas, een extra beugel in het midden van de tas heb ik afgesneden (alleen aan de buitenkant, binnen zit hier nog een riem aan vast). De tas zit aan de draagbeugel direct achter de zitting en is hierdoor goed binnen handbereik. Spreiding van de lussen zorgt ervoor dat de draagbeugel nog steeds functioneel is. Mocht ik de tas willen verplaatsen dan zijn er twee aluminium ringen aan de achterkant. Eventueel met klitteband kan de tas ook aan dikkere beugels worden bevestigd.

Ook zijn er nog andere lussen en ringen waar eventueel iets mee kan worden gedaan. Hiervoor gebruik ik kleine karabiners (tien voor zes euro).

De tas geopend

Genoeg ruimte voor klein spul! Camera, kaart, bammetjes en drinkfles passen prima in de tas. Teveel ruimte is natuurlijk ook weer niet goed, omdat het dan "extra" opslag wordt, dat is niet de bedoeling. Prima dashboardkastje dus !

De tas hangt vrij van de bodem

Zoals u ziet hangt de tas vrij van de bodem en in mijn geval in de punt van de kano, deze ruimte is nutteloos. Een plasje water in de kano (onvermijdelijk) is geen probleem. Hier is zo'n 7 centimeter ruimte tussen tas en bodem. De tas op de foto is ongevuld, dus langer dan in gevulde staat. Om de tas extra waterafstotend te maken kun je de tas behandelen met was zoals G1000 wax. Een oude witte kaars met een haarföhn is ook een goed alternatief.

Het touw aan de zijkant is om (rug)tassen en de peddels aan vast te maken, zodat deze niet per ongeluk uit de kano kieperen. Mocht de kano omslaan ook dan zit alles vast. Wees er wel van bewust dat je na het pakken de sluitingen altijd weer dicht maakt. Ook hiervoor gebruik ik de reeds genoemde karabiners met een kort stuk touw (maximaal 1 meter) of lussen met klitteband.

Wees echter terughoudend met klitteband, het maakt immers een geluid wat veel vogels en dieren doet opschrikken.

Netjes in de punt.

Mijn dashboardkastje c.q. broodtas komt bij militaria4you vandaan (geen connectie) maar ook andere dumpwinkels zullen deze vast wel in het assortiment hebben.Dus naar buiten met kano en peddels !0 reacties:

Een reactie posten

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!