zondag 16 december 2012

Thuis ben je vaak van alle gemakken voorzien. Diepvriezer, koelkast, wasmachine, koffiezetapparaat....

Meestal is de diepvriezer en koelkast thuis goed gevuld. Wanneer je besluit om je rugzak te pakken en van de natuur te genieten, kun je niet zoveel meenemen. Dan is het zaak je etenswaren zo te kiezen dat je met de weinige ingredienten toch iedere keer een andere maaltijd tovert.

Nu kun je gerust die maaltijdzakken halen bij de buitensportzaak (sommige zijn verrassend goed van smaak), maar ik vind buitenkoken met ingredienten van onderweg en wat basis in de rugzak een heerlijke culinaire combinatie. In het voorjaar is er daslook (smaakt heerlijk door een salade), de brandnetel (ietswat spinazie-achtig) is er bijna het hele jaar door. Wat paddestoelen die met hun bijzondere smaak een waardevolle aanvulling zijn. Eikels die voor de koffie zorgen.  Meer dan genoeg om op te noemen, voor je het weet zie je het bos aan voor een supermarkt.

Pasta en rijst zijn goede basisingredienten, ook aardappelen kun je prima meenemen en zijn een goede vulling voor een suddergerecht. Een goed sudderpannetje is stiekem toch mijn favoriet, slowfood bij een activiteit waarbij ik lekker kan onthaasten, een sudderpot laat de smaken heerlijk samensmelten tot een goddelijke maaltijd (iets voor een volgende blog).

Soms heb je gewoon ordinair trek in pizza en dan ben je geneigd even het gsmmetje te pakken. Maar welke bezorger durft nog het bos in ?

Helaas dan wordt het toch maar ... gewoon zelf maken. Pitabroodjes, potje pastasaus, wat ham of chorizo en natuurlijk wat lekkere kaas. Pitabroodjes zijn ook een prima vervanging voor brood of bannock, even vullen met kaas en (gevriesdroogde) bieslook, roosteren tot de kaas gesmolten is en de buitenkant goudbruin... Maar deze keer is het pizza.

 
Snij de plakken chorizo of -ham in vierkantjes. Smeer 2 eetlepels pastasaus op het pitabroodje. Strooi wat kaas over de pastasaus en vervolgens de topping (choriza of ham dus). Buitenkoken vereist wat meer geduld dan thuis het eten koken.

Om je pizza te bereiden heb je 3 mogelijkheden;

- Op een steen tussen hete kooltjes (5-10 minuten), let op de kaas die moet goed gesmolten zijn.
- Aan de rand van het vuur, regelmatig de pizza draaien, wederom is de kaas een goede indicator. Deze methode duurt wat langer.


- Oventje maken. Dit kan bijvoorbeeld met platte stenen en zand. Makkelijker is 2 mestins die je over elkaar kan klappen of een mestin met deksel. Pannetje met deksel. Ongeveer 8-15 minuten.


Als buitenkok weet je dat kooktijden kunnen verschillen afhankelijk van het vuur, vandaar de kaas als indicator.

.
Zie hier het resultaat, een heerlijk pizzaatje. Maak er gerust een stuk of 3 per persoon. Natuurlijk is het toevoegen van andere ingredienten aanbevolen.

Zoals ieder gerecht moet je de ingredienten nemen die jij het lekkerste vind. In de buitenlucht smaakt eten toch lekkerder. De pastasaus gaat meestal toch mee in de rugzak om een lekkere pastamaaltijd te maken. Ook kun je voorgebakken balletjes gehakt in plakjes snijden en als topping gebruiken in plaats van de chorizo of ham. Balletjes gehakt zijn lekker door de pastasaus of door een soep. Een geroosterd pitabroodje met jam is prima om 's ochtends de dag mee te beginnen. Zo kun je dus heerlijk varieren met de spullen die je bij je hebt.

Dus naar buiten... pizza's maken..


0 reacties:

Een reactie posten

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!